The cart is empty

 Free shipping for orders over 70 BGN.

За тениските: Вдъхновението Featured

Ние от Fold Your Mind създаваме авторски тениски и дизайнерски дрехи в лимитиран тираж. Тъй като изработваме продуктите в студиото ни, често ни питат как точно се случва това. Ето защо решихме да създадем поредица от статии, в които да споделим как произвеждаме авторските ни принтове и дрехи.

Както знаете (или ще научите) всяка тениска е принтирана индивидуално на ръка в студиото ни чрез техниката на ситопечат. Звучи сложно и процеса е механичен, като изисква познания в различни области на химията и физиката.Преди да стигнем до него  трябва да разкажем малко повече за самите принтове.

В следващите редове ще споделим как измисляме дизайна и каква е символиката на рисунките. Вдъхновението черпим от минималистичните течения в съвременното изкуство.

 
Минимализъм и любими артисти

Минимализмът е течение в съвременното изкуство, появило се към края на 50-те години на ХХ век в Съединените щати. То се развива в различни направления на  изкуството и архитектурата, като неговата основна идея се предава с максимата: „По-малкото е повече“ („Less is more“).

Идеята зад това твърдение е, че всяко произведение на изкуството може да бъде осъществено с минимална намеса на автора, като се следват различни рационални и универсални правила. Естетиката на това течение се характеризира с опростени композиции и правилни геометрични форми.

Авторите са многобройни и се развиват в много различни жанрове на изкуството, но наши фаворити са артисти, като Sol LeWitt с комбинативните му композиции, Robert Morris със скулптурите си от филц, Frank Stella със серията си от shaped canvas и Dorothea Rockburne с различни композиции от прегънати материи. В малкия колаж от снимки ще намерите техни портрети и наши любими произведения.

 

Как адаптираме философията на минимализма във Fold Your Mind?

Симетрията и повтаряемостта на прости елементи, като линии и квадрати са много характерни за това течение в изкуството. Самото име на бранда ни означава прегъвам ( от глагола fold на английски език). Прегъването също се извършва механично и по права линия, следвайки самите нишки на материята. Още една причина да харесваме правилните форми. На нас от Fold Your Mind, любимата ни геометрична форма е триъгълникът, ще го срещнете в множество от тениските ни.

Рисунките за щампите се изработват на ръка, а в последствие се дигитализират. Оригиналите на дизайните често са повече от един, докато намерим подходящата комбинация. Преобладават щампи в черно, които се съчетават лесно в много и различни комбинации.

Понякога залагаме на думи или изрази на различни езици. Думите съчетани с подходящ шрифт също се вписват в минималистичното и концептуално течение, където придобиват по-голямо значение от изображенията.

 

Символиката и има ли такава?

Дизайнът на всяка тениска е изграден от познати геометрични елементи. В този смисъл символиката на рисунките цели да бъде универсална, защото е разбираема от по-голям брой хора. За нас в геометричните форми всеки може да намери свой прочит и значение.

Тениската е основна част от гардероба ни, която се превръща в своебразно платно за изказване на позиция спрямо света. А нашите са авторски и изработени с много желание. Очаквайте следваща статия, която разказва повече за самия процес на печат на ръка.

Марчела (главен дизайнер Fold Your Mind, brand by DiaCheli)

Снимков материал: Unsplash, Widewalls, Tate Modern, WikiArt, The Art Story, Cap's Crits, Gemini G.E.L, The New York Times, личен архив Fold Your Mind

 

Fold Your Mind

Fold Your Mind is bulgarian fashion brand for handmade T-shirts and designer clothing in minimalist style. Inspired by the artist and main designer Marchela Apostolova's drawings, our clothing is printed by hand and created in our fashion studio in Plovdiv. Our designer clothing and limited edition collections are inspired by streetwear with chic, minimalist touch. Fold Your Mind is part of fashion studio Diacheli.

Newsletter & Blog

Log In or Sign Up